Gezond eten en leven na december

We willen allemaal gezonder eten. Gelukkig wordt gezond eten steeds populairder en makkelijker. Dit betekent echter niet dat je alleen light producten koopt of minder vaak frisdrank drinkt. Want nog steeds is de meerderheid van de producten in de supermarkt minder gezond dan je zou denken. December is een maand waar vaak meer, en minder bewust, wordt gegeten. Veel mensen voelen zich dan ook in januari geneigd om dat in te halen door fanatiek te gaan sporten (voor een maand …). Het begint al met Sinterklaas op 5 december met snoepgoed met veel suiker. Daarna eten we met kerst meer dan normaal, gepaard met kerstkransjes en andere lekkernijen. Met oud & nieuw eten we dan ook nog een aantal oliebollen en appelflappen, die overigens minder ongezond zijn dan je zou denken, alleen de grote aantallen maken het minder ongezond.

Hier zijn enkele tips hoe je in januari (of stiekem al in december) gezonder kunt leven:

 

  1. Eet natuurlijk, onbewerkt, voedsel

Je kan gezond eten zo ingewikkeld maken als je wilt. Veel dieeten richten zich op het vermijden van bepaalde voedingscomponenten of macronutriënten (koolhydraten, vetten, eiwitten). Je kunt bijvoorbeeld koolhydraatarm eten, geraffineerde suikers vermijden, glutenvrij eten, vegetarisch, paleo, en heel wat andere vormen.

Er is echter één hele makkelijke regel die je aan kunt houden om gezonder te eten: eet voedsel dat zo dicht mogelijk bij de natuur ligt. Oftewel: “als een kind het herkent als eten dan is het waarschijnlijk gezond”.

Paleodieet

Dit betekent dus dat hetgene wat je eet zo weinig mogelijk bewerkt is. Dit is echter niet totaal te vermijden aangezien zelfs op het niveau van zaden al in het voedselproductie proces er ingegrepen wordt via genetische modificatie (GMO). De regel is echter heel makkelijk toe te passen in de supermarkt: koop groentes, fruit, (biologisch) vlees.

Je kunt dus bijna 95% van de producten in de supermarkt overslaan want het grootste deel bestaat uit voedsel dat je niet direct terug kunt vinden in de natuur of zelf zou kunnen laten groeien in je tuin. Zo’n natuurlijk dieet lijkt erg op het Paleo dieet dat in de periode 2013 – 2014 enorm in populariteit is toegenomen. Het Paleo dieet omvat voedsel uit het jager-verzamelaarsdieet uit de oudheid: vlees, vis, groenten, fruit en noten. Daarin wordt geraffineerd/bewerkt voedsel, suikers, granen, bonen en melk vermeden.

Een goed boek dat ik kan aanraden als je natuurlijk(er) wilt eten is “Paleo in 15 minuten“. Dit receptenboek bevat allerlei makkelijke en gezonde recepten zodat je direct aan de slag kunt met gezond eten. Dit digitale boek kun je direct gebruiken op je tablet/iPad of smartphone zodat je de recepten makkelijk bij de hand hebt tijdens het koken. Ook krijg je er veel bonusmateriaal bij, zoals hoe je volgens Paleo kunt BBQen (alvast leuk voor in de zomer). Als het e-boek teleursteld kun je gewoon je geld terug krijgen dus het is risicovrij. Meer informatie vind je op de website van Paleo in 15 minuten.

 

  1. Beweeg minimaal 30 min. per dag

Naast gezond eten, of minder calorieën verwerken dan je verbrandt, is bewegen ook belangrijk voor een goede gezondheid. Bewegen zorgt ervoor dat je je pezen en spieren versterkt en versoepelt, je uithoudingsvermogen verbetert, en de bloedsomloop in je lichaam bevordert.

Helaas hebben technologische ontwikkelingen ervoor gezorgd dat we steeds minder bewegen. We vertrekken rond 9 uur ‘s ochtends naar werk, zittend in de auto of het OV. Op het werk aangekomen zitten we vaak 8 uur of langer achter elkaar achter een bureau met een computer. Als we dan, weer zittend, naar huis vertrekken zijn we moe en brengen de avond zittend op de bank voor de TV door. Niet iedereen doet dit echt élke dag, maar voor de gemiddelde werkende Nederlander is dit helaas wél de dagelijkse realiteit.

We bewegen steeds minder door technologische ontwikkelingen

Meer bewegen kun je stap voor stap opnemen in je dagelijkse routine: neem voortaan altijd de trap in plaats van de lift, wandel naar de supermarkt om de hoek in plaats van dat je met de auto gaat, laat de hond vaker uit, ga in je pauze op je werk naar buiten met collega’s voor een blokje om, etc. Hardlopen is ook steeds populairder omdat je het op eigen gelegenheid kunt doen en je weinig spullen nodig hebt afgezien van hardloopschoenen.

Als je gaat hardlopen kan een hardloopgroep motiverend werken en je leert juiste technieken aan en stretches. Ook is het gezelliger dan alleen hardlopen waardoor je sneller geneigd bent om toch op die regenachtige dag naar buiten te gaan.

 

  1. Drink water

We weten allemaal dat er veel suikers in frisdrank zit. Vaak lijken allerlei hippe fruitsappen echter gezond maar bevatten die net zoveel suiker als frisdrank. Drink daarom beter water.

Water drinken gedurende de dag is een gewoonte die in het begin wennen is, want tja… er zit weinig smaak aan water dus waarom zou je het drinken? Door plassen, zweten en ademen verbruiken we ongeveer 2,5 liter water per dag. Die hoeveelheid dient dagelijks te worden aangevuld.

funny-pictures-mfw-i-drink-water-after-smoking

Via voedsel krijgen we echter ook wel een liter vocht binnen. De rest is nodig via drinken. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat koffie, thee en alcohol vocht onttrekt uit het lichaam. Voor ieder glas alcohol is een glas water nodig om geen water te verliezen.

Omdat iedereen andere gewoontes heeft en de bijvoorbeeld meer vocht verlies door intens te sporten is er geen algemene stelregel voor het drinken van water. De makkelijkste manier is om de kleur van je urine in de gaten te houden. Donkere urine betekent dat je te weinig vocht hebt. Ook dien je dorst te voorkomen. Indicaties van te weinig vocht zijn onder andere: hoofdpijn, vermoeidheid en een gebrek aan eetlust.

Kraanwater in Nederland valt onder de hoogste kwaliteit in de wereld. Je hoeft dus geen dure flesjes water in de winkel te kopen. Een glas kraanwater voldoet. Als je graag iets drinkt met een smaakje is kraanwater met limoen en ijs erg lekker in de zomer.

 

  1. Slaap voldoende

Naast je lichamelijke gezondheid is je geestelijke gezondheid natuurlijk net zo belangrijk. We leven in een maatschappij waarbij we dagelijks steeds meer informatie verwerken. En die informatie is niet altijd even positief of belangrijk. Dit zorgt ervoor dat we ons moe kunnen voelen aan het eind van de dag en even rust nodig hebben.

Er bestaat wetenschappelijk nog veel onduidelijkheid over waarom we moeten slapen. Ook de duur van slaap verschilt sterk onder zoogdieren. We weten wel dat weinig of niet slapen serieuze effecten heeft om het functioneren van ons brein. Als je weinig slaapt merk je al snel dat je chagrijnig, duf, prikkelbaar en vergeetachtig wordt. Ook gaat je concentratievermogen achteruit en wordt je aandachtsspanne korter.

Er is geen standaard of minimaal aantal uren slaap dat iedereen nodig heeft. Acht uur per nacht is een gemiddelde maar hoeft niet voor iedereen te gelden. De slaapbehoefte kan variëren van vier tot elf uur, met een gemiddelde van zeven uur en 45 minuten. Er zijn allerlei apps en testen (online) beschikbaar om jouw optimale slaapduur te berekenen. Ook kun je met sommige apps bijhouden hoe diep je slaapt en kun je dus bepalen of je wat aan je slaapomgeving moet doen. Denk daarbij aan: een nieuw matras, slapen met of zonder kussen, of een hoger of lager kussen, betere verduisterende gordijnen, minder geluidsoverlast, etc.

i should sleep ...

 

  1. Vermijdt stress

 Biologisch gezien is stress een reactie op een bedreigende situatie. Wat een bedreigende situatie is verschilt echter sterk per persoon. Een stressvolle situatie zorgt ervoor dat ons lichaam ons klaarstoomt voor actie. In een bedreigende situatie is er namelijk een ‘vecht- of vluchtreactie’: we kunnen vechten tegen het gevaar of ervoor vluchten. Door ons zenuwstelsel spannen onze spieren zich aan, gaat onze bloeddruk en hartslag omhoog en verwijden de pupillen zich.

Meditatie is een goede manier om te ontspannen na een drukke dag. Meditatie hoeft niet zweverig of spiritueel te zijn. Meditatie kan ook betekenen dat je in stilte in een kalmerende omgeving gaat zitten en gewoon geniet. Probeer daarbij niet te denken aan wat je later allemaal nog gaat doen of waarom een vriendin gister over je roddelde. Houdt je aandacht zoveel mogelijk op het NU.

Zet de TV een keer niet aan als je thuis bent maar steek kaarsen en wat wierrook aan. Verwen jezelf met een lekkere maaltijd en observeer watvoor gedachtes naar boven komen. Ook helpt het om je smartphone een keer weg te leggen als je aan het eten bent. Focus je op één ding tegelijk en probeer te genieten van wat je ervaart. In de meeste gevallen is multi-tasking minder efficient dan het aandachtig uitvoeren van één taak.

Om stress te vermijden dien je dus te letten op je omgeving en wat die omgeving met jou doet. Voel je je gespannen en kun je echt niet van omgeving veranderen en gaan je gedachten er wild op los, adem dan diep in en uit, probeer je spieren te ontspannen en denk terug aan een situatie, bijvoorbeeld een strandvakantie, waar je je relaxt voelde. Ontwijk negatieve personen die een slechte invloed hebben op je eigen gedachtegang.

 

Rate this post

No Comments

    Leave a reply